Europejskie Dni Dziedzictwa – Pałacowe Smaki
Wstęp wolny
Niektóre rody arystokratyczne słynęły z własnych wyrobów spożywczych albo tradycyjnych dań. Taką właśnie wiedzę Centrum pozyskało podczas organizacji wystawy „Spotkanie po latach”, której bohaterami byli pracownicy, w tym kucharki, Henckel von Donnersmarcków z Nakła Śląskiego, Kozłowej Góry czy innych dworów. W pamięci ich potomków zachowały się niektóre przepisy dań podawanych w tych pałacach lub nazwy ulubionych potraw, niektóre stosowane do dziś. Te dawne smaki zostaną zaprezentowane 18 września podczas „VIII Szlacheckiego weekendu”. Centrum przewiduje poczęstunek gości specjalnie przygotowanymi daniami kuchni dworskiej, w tym moczką po żydowsku (wigilijne danie Henckel von Donnersmarcków ze Świerklańca), staropolskim tłuczeńcem, litewskim szmurem czy… prosiakiem z ziemniaków.Uczestnicy wydarzenia będą mogli zapoznać się ze starymi przepisami oraz poznać kilka ciekawostek historycznych.
organizator: Centrum Kultury Śląskiej / przygotowanie potraw: Koło Rękodzieła z Orzecha / współpraca: Archiwum Państwowe w Łodzi (udostępnienie archiwalnych przepisów)
IMPREZY TOWARZYSZĄCE
„Wojewódzka rajza ze slunskum kulturum” pod auspicjami Instytutu Myśli Polskiej im. Wojciecha Korfantego oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.
W programie: stare śląskie maszkiety (poczęstunek), warsztaty rękodzieła (makramy, malowanie tkanin, haftowanie biżuterii)
Organizator: Koło Rękodzieła z Orzecha
Ciasteczka z Rancza Proboszczowice – coś do skosztowania, coś do kupienia
„Domowe ciasteczka z Rancza” zajęły 1 miejsce w województwie śląskim w konkursie na najlepszy produkt marki lokalnej. Warto spróbować!
Do wszystkich wyżej wymienionych specjałów będzie serwowana kawa (odpłatnie).
Wydarzenie odbędzie się z zachowaniem obowiązujących w dniu wydarzenia obostrzeń i przepisów sanitarnych.