„Ślōnski niedzielny ôbiŏd – geneza, tradycja i wariacja” – warsztaty kulinarne na temat śląskiej kluski
Serdecznie zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne poświęcone śląskiej klusce, które odbędą się 13 października o godz. 15.30 w Pałacu w Nakle Śląskim. Warsztaty są zorganizowane w ramach inicjatyw oddolnych w Centrum Kultury Śląskiej przy wsparciu Narodowego Centrum Kultury (program „Świerklaniecko-Nakielskie Inicjatywy Lokalne” Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne. Edycja 2024.).
W trakcie wydarzenia:
- Poznacie historię kulinarną śląskiej kluski oraz jej „karierę” na przestrzeni lat, jako nieodłącznego elementu tradycyjnego śląskiego „łobiodu”.
- Odkryjecie wariacje kulinarne – tradycyjna kuchnia śląska spotka się z nowoczesnymi inspiracjami, tworząc smakowite połączenia.
- Weźmiecie udział w wspólnym kulaniu klusek – świetna okazja do praktycznego zgłębienia tajników tej potrawy i wspólnego gotowania.
Warsztaty poprowadzi Anna Rabsztyn.
WSTĘP WOLNY
Projekt ma na celu promocję kuchni śląskiej, z jej wyjątkowymi walorami smakowymi i bogatą historią, ale także ukazanie, jak tradycja może iść w parze z nowoczesnymi trendami kulinarnymi. To wydarzenie integruje pokolenia i łączy mieszkańców różnych sołectw, tworząc okazję do wspólnej zabawy przy gotowaniu.