Plakat do wydarzenia Ślonski niedzielnu obiod.

„Ślōnski niedzielny ôbiŏd – geneza, tradycja i wariacja” – warsztaty kulinarne na temat śląskiej kluski

Serdecznie zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne poświęcone śląskiej klusce, które odbędą się 13 października o godz. 15.30 w Pałacu w Nakle Śląskim. Warsztaty są zorganizowane w ramach inicjatyw oddolnych w Centrum Kultury Śląskiej przy wsparciu Narodowego Centrum Kultury (program „Świerklaniecko-Nakielskie Inicjatywy Lokalne” Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne. Edycja 2024.).

W trakcie wydarzenia:

  • Poznacie historię kulinarną śląskiej kluski oraz jej „karierę” na przestrzeni lat, jako nieodłącznego elementu tradycyjnego śląskiego „łobiodu”.
  • Odkryjecie wariacje kulinarne – tradycyjna kuchnia śląska spotka się z nowoczesnymi inspiracjami, tworząc smakowite połączenia.
  • Weźmiecie udział w wspólnym kulaniu klusek – świetna okazja do praktycznego zgłębienia tajników tej potrawy i wspólnego gotowania.

Warsztaty poprowadzi Anna Rabsztyn.

WSTĘP WOLNY

Projekt ma na celu promocję kuchni śląskiej, z jej wyjątkowymi walorami smakowymi i bogatą historią, ale także ukazanie, jak tradycja może iść w parze z nowoczesnymi trendami kulinarnymi. To wydarzenie integruje pokolenia i łączy mieszkańców różnych sołectw, tworząc okazję do wspólnej zabawy przy gotowaniu.

Świerklaniecko-nakielskie inicjtywy lokalne. Dom Kultury + Inicjatywy lokalne. Edycja 2024. Logo Centrum Kultury Śląskiej, logo Cekuś to Zomek, Logo Domu Kultury +.

Data

13/10/2024
Zakończone!

Czas

15:30

Koszt

Wstęp wolny

Lokalizacja

Centrum Kultury Śląskiej w Nakle Śląskim
Nakło Śląskie

Następne wydarzenie