VIII Szlachecki weekend

Patronat Honorowy: Hans Ulryk Schaffgotsch, Starosta Tarnogórski Krystyna Kosmala

WYSTAWA

Schaffgotschowie – potomkowie Piastów i spadkobiercy śląskiego Kopciuszka

Termin wystawy: 25 VI – 30 IX 2021

Data otwarcia: 25  VI 2021 godz. 18.00

Partnerzy:

 

PAŁACOWE SMAKI (w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa)

Data: 18-19 IX 2021

 OPIS WYDARZEŃ

WYSTAWA

Głównym wątkiem wystawy będą piastowskie korzenie wielkiej śląskiej rodziny arystokratycznej Schaffgotsch, którego żeńską protoplastką była księżniczka brzeska Barbara Agnieszka, córka księcia Brzegu i Legnicy Joachima Fryderyka i Anny Marii ks. Anhaltu. Jako kobieta już 27-letnia, 31 października 1620 r. poślubiła na zamku w Legnicy wpływowego, młodszego o 2 lata Hansa Ulryka Schaffgotscha. W wianie wniosła małżonkowi związek ze wspaniałą rodziną Piastów, a w posagu 30.000 talarów i ponad 80 ksiąg (źródło: opencachin.pl).

Inną bohaterką wystawy będzie śląski Kopciuszek, czyli Joanna Gryzik, która 8 listopada 1858 r. poślubiła hrabiego Hansa Ulryka Schaffgotscha (oboje na zdjęciu poniżej, fot. z 1908 r.).

Poprzez małżeństwo hrabianki Zofii Henckel von Donnersmarck z Nakła Śląskiego z Hansem Ulrykiem Schaffgotschem, panem Kopic, zawarte 9 kwietnia 1918 r., obydwa rody zostały spokrewnione.

Na wystawie znajdą się m.in. miniaturowy Almanach Gotajski z podobizną Emanuela Schaffgotscha, teścia Joanny Gryzik, oraz replika Bawarskiego Orderu Teresy, który otrzymała Joanna.

 

PAŁACOWE SMAKI

Niektóre rody arystokratyczne słynęły z własnych wyrobów spożywczych albo tradycyjnych dań. Taką właśnie wiedzę Centrum pozyskało podczas organizacji wystawy „Spotkanie po latach”, której bohaterami byli pracownicy, w tym kucharki, Henckel von Donnersmarcków z Nakła Śląskiego, Kozłowej Góry czy innych dworów. W pamięci ich potomków zachowały się niektóre przepisy dań podawanych w tych pałacach lub nazwy ulubionych potraw, niektóre stosowane do dziś. Te dawne smaki zostaną zaprezentowane 18 i 19 września podczas „VIII Szlacheckiego weekendu”. Centrum przewiduje poczęstunek gości np. specjalnie przygotowanymi wypiekami cukierniczymi z herbem Schaffgotschów i Henckel von Donnersmarcków, makowymi wieńcami, które lubili Henckel von Donnersmarckowie, ulotką zawierającą stare przepisy itp.

 

 

 

 

 

• 23 kwietnia 2021

Comments are closed.