Szlachecki weekend

Europejskie Dni Dziedzictwa – Pałacowe smaki

22 września 2021

Za sprawą Europejskich Dni Dziedzictwa , w których Centrum uczestniczy co roku, w pałacu w Nakle Śląskim została przywołana pamięć dawnej kuchni ziemiańskiej – impreza odbyła się 18 września 2021 r. Tematem EDD były bowiem „Smaki tradycji”, a skoro pałac, to oczywiście smaki pałacowe (jak wiadomo, szlachectwo zobowiązuje!). Nie były to wprawdzie kulinarne tradycje z samego Nakła Śląskiego, ponieważ konkretnych przepisów praktycznie brak, ale na stole pośród innych potraw pojawiła się „Moczka po żydowsku” – danie wigilijne z pałacu w Kozłowej Górze, które przyrządzano dla księżnej Katii, żony księcia Guida Henckel von Donnersmarcka. Przepis zachował się w pamięci rodziny pani Teresy Patoń, wnuczki pracownicy pałacu Olgi Szastok, a został uzyskany przy okazji zbierania materiału do wystawy „Spotkanie po latach”. Moczka (w wersji nieco zmodyfikowanej) cieszyła się ogromnym zainteresowaniem nadzwyczaj licznie przybyłych na „Pałacowe smaki” gości, którzy ponadto mogli spróbować staropolskiego tłuczeńca (opłatki z bakaliami), litewskiego szmura wg rcepty z 1854 r. (ciasto francuskie obsypane bakaliami), Ciasta Trzech Króli – wypieku świątecznego upowszechnionego w Polsce w XVII w. za sprawą kuchi francuskiej (wprowadziły ją Maria Ludwika Gonzaga i Maria d’Arquien – francuskie żony polskich władców), staropolskich rogalików drożdżowych z marmoladą oraz prosiaka z ciasta ziemniaczanego, w którym jednakże nie zabrakło smakowitego mięsnego nadzienia. Prosiak został uroczyście pokrojony przez dyrektora Centrum Stanisława Zająca. Kto był ciekaw starych dworskich przepisów, mógł je przeczytać z „książki kucharskiej” zawierającej zdjęcia oryginalnych zapisków kuchennych zaczerpniętych z Archiwum Państwowego w Łodzi, ponadto poznać trochę historii kuchni ziemiańskiej ze specjalnie przygotowanych tablic. Słodkościami można się było delektować przy kawie w specjalnie zaaranżowanym na pałacowy salon wnętrzach. Przysmaki przygotowało Koło Rękodzieła z Orzecha, któremu bardzo za to dziękujemy! Przy okazji imprezy Cekusiowej Koło zrealizowało własną: „Wojewódzką rajzę ze slunskum kulturum” pod auspicjami Instytutu Myśli Polskiej im. Wojciecha Korfantego oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, serwując małe śląskie „conieceo” i organizując pod namiotem na zewnątrz warsztaty rękodzieła. I jakby tych atrakcji było mało, swoje stoisko z ciasteczkami – numer 1 jako śląska marka produktu lokalnego – przygotowało Ranczo w Proboszczowicach.


Fot. Michał Lerka, Renata Głuszek